2014. július 21., hétfő

A Léleklátó - harmadik rész


Felnőtt szoba

A LÉLEKLÁTÓ

harmadik rész

Az éjszaka lágyan beborította a búzamezőt. A csend hangjai töltötték be a természetet a föld felett, nem is sejtve hogy a föld alatt két ember a legmegrázóbb feladatra készül.
Zagrat szalmával bélelt fekhelyen aludt. Nehezen jött álom a szemére. Tele volt kérdésekkel, félelemmel, bizonytalansággal. Úgy érezte élete legfontosabb fordulópontjához ért. Ha belevág, nincs visszaút. Ardina csodásan duruzsoló mesehangja mégis álomba ringatta.
Szemfülesnek nem kellett különösebb előkészület, hogy a férfi lelkéhez és gondolataihoz hozzá férjen. Csinálta elégszer. De most ez nem volt elég. Mintegy közvetítőként vissza is kellett áramoltatnia belé , hogy emlékezhessen mindarra, amit álmodik.
Becsukta szemét és mélyen magába szívta Zagrat energiáját, majd szemein keresztül a férfi agyába továbbította. Addig lélegzett így, míg meg nem érezte a tőle már független , folyamatos áramlást. Neki már nem kellett a légzésre összpontosítania. Az áradó energia önálló életre kelt. Nem volt Ardina és Zagrat csak a kettőjüket felölelő egység. Kicsit elidőzött benne, élvezte hogy lebeghet a mindenségben.

Várt.
Várt az álomra.
Hűvös lehelet áradt be valahonnan kintről. Az éjszaka megborzongatta a lány bőrét. Tudta, eljött a pillanat, de nyugodt maradt. Szívverése egyenletesen dobogtatta mellkasát.

Jóleső melegséget érzett, mintha langyos vízben úszkálna. Tompán hallotta a beszüremlő hangokat.
-Senki nem tudhatja meg!- szűrte visszafojtott dühvel a mélyebb hang.
-Itt kell élnie a föld alatt és te sem mondhatod el senkinek a létezését! Ha mégis megteszed, megöllek téged ő pedig ebbe fog belehalni. Nekem nem lesz nehéz elhitetni a néppel, hogy boszorkány vagy.
-Sosem mondom el, minden úgy lesz, ahogy akarod, csak ne bántsd őt! - suttogta fájdalomtól elcsuklóan a finomabb hang.

És ő csak azt érezte, hogy a haragos gyűlölet és a reszkető fájdalom behatol testébe és egymásba folyva torkot szorongató félelemmé válik. Ordított volna, de még képtelen volt rá. Ezért minden erejét összeszedve rúgkapált anyja méhében, tehetetlenül és kiszolgáltatva a kívülről jövő és szívébe markoló érzeteknek.

Zagrat sírva ébredt álmából. A könnycseppek végig futottak arcán marva bőrét, lelkét.
-Miért?
-Ha tudni akarod, folytatnunk kell!
A férfi határozottan bólintott. Ardina Zagrat szeme fölé helyezte tenyerét és a meleg, varázslatos érintéstől újra álomba merült. Hátborzongatóba.

Valami nyomorgatta össze, préselte ki a biztonságos, védelmező helyről. Próbált védekezni, de ezzel az erővel nem bírt harcba szállni.
-Bent kell maradnom! Nem akarom meglátni azt a rémisztő hangot. Védj meg! - sugallta csöppnyi agya vajúdó anyjának.
De az élet menetét nem tudták ketten sem megállítani és a csecsemő kirobbant anyja méhéből. Testét kemény, göcsörtös, karmokban végződő kezek ragadták meg. Az első, amit a derengő, sápadt fényben meglátott, apja két fekete szeme volt.
(Ardina megborzongott a látványtól. Felismerte a szemek tulajdonosát, de elengedte a gondolatot és a lelkében megformálódó iszonyt, hogy csak Zagratra tudjon figyelni. Majd az álom után lesz ideje teret engedni önön érzéseinek is.)
A gyermek a szempár mélyére tekintett, egészen belátott apja lelkéig és ott meglátta a szeretet pislákoló fényét, de ez csak egy pillanatig tartott. Az apa karmaival vágta el az életet adó köldökzsinórt és szemeiben már a gyűlölet, harag és igen, a félelem szikrái pattogtak, megégetve velük az újszülött legbensőbb lényegét.
-Kérem! - suttogta elgyötört anyja, karját nyújtva fia felé.
-Még nem! - hallatszott a dermesztő hang.
-Előbb örök fogságra ítélem, hogy tudtom nélkül ne kerülhessen ki a föld alól!
Azzal jobb mutatóujja éles körmével a kicsi hátába vájt, hogy láthatóvá vált a csont, majd saját szemgolyóját érintette meg és egy láthatatlan érzőszálat húzott ki belőle, melyet a sebhez húzott és a gerinchez tapasztott elvághatatlanul.
A pici testet már nem csak a születés gyötrelme és a seb okozta fájdalom rántotta görcsbe, hanem az égető rabság is, mely csigolyájától kígyózott agyáig. Teli torokból felsírt. Fájdalmasan, elveszetten. Apja pedig dolgát végezve odaadta őt anyjának és eltűnt a barlangból.
-Kisfiam, Zagrat! Kérlek ne haragudj rám! - és zokogva magához szorította a csöppséget, könnycseppeket hullatva gyermeke arcára.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése