2014. június 20., péntek

Holtomiglan, holtodiglan


FELNŐTT SZOBA

HOLTOMIGLAN, HOLTODIGLAN

(Ezt a mesémet a következő kép ihlette:
Érdemes megnézni, hogy teljes legyen a történet.)

A kismadár a fa ágán üldögélt. Persze találóbb lenne azt mondani, gubbasztott. Dalolhatott volna, hiszen gyönyörű hanggal áldotta meg az ég, de nem tette. Szomorú volt. Egyedül maradt ebben a hatalmas, kiismerhetetlen világban. Nem etetik többet szülei. Elhangzott a parancs:
-Keresd meg magadnak táplálékodat és azt a madárlányt, akivel együtt repkedhetsz a vakító kék égen!
De hol keresse?, Hol találja meg?
Miközben ezen járatta apró agyacskáját, furcsa érzés kerítette hatalmába. Testét, mintha valami megfoghatatlan, ellenállhatatlan erő összepréselné és kiragadná világából. Eddig csak bánatos volt, most már rettegett. Nem fájdalmat érzett, hanem az ismeretlentől való jeges félelmet.

A zsiráf az állatkert kifutójában feküdt és unottan majszolta szénáját. A látogatók már elmentek. Szerette őket. Mindig kapott tőlük csemegét és a bátrabbaktól simogatást is puha orrcimpájára. Nem panaszkodott sosem, mindene megvolt. Élelme, lakhelye, sőt nemsokára vőlegénye is. Holnap hozzák az új zsiráf fiút.
A furcsa érzés a bőrétől indult befelé. Testét, mintha valami megfoghatatlan, ellenállhatatlan erő összepréselné és kiragadná világából. Rettegés fogta el. Nem fájdalmat érzett, hanem az ismeretlentől való jeges félelmet.

Aztán csak ültek egymással szemben. Képtelenek voltak mozgatni izmaikat. Csak egymást látták és annyit a helyből, amennyit béna fejük engedett.
-Hol vagyok?-kérdezte gondolatban a zsiráf, mert nyelvét sem tudta mozdítani.
-És te hogy kerülsz ide kismadár?

A madárka szoborként nézte a zsiráfot. Életében nem látott ilyen fura teremtményt.
-Nem tudom, csak azt, hogy valaki kékre festette csodás feketén csillogó tollaimat és megbéklyózott. Mozdulni sem tudok. Azt gondoltam rosszabb helyzetbe már nem is kerülhetek, minthogy egyedül kell elindulnom párt választani, de tévedtem, ez most mindennél rémisztőbb.
-Mindketten fogságban vagyunk!- eszmélt a zsiráf.
-Pedig holnap találkoztam volna életem párjával. Egymásnak maradtunk kismadár...

Ági felállt a gép elől. Elgémberedett testét kinyújtóztatta. Sötétedett. Végre az utolsó képet is összehozta a hétvégi kastélybeli fotókiállítására. Még szerencse, hogy ennyi képet készített az épület belsejéről. Így csak az állatokat kellett belemontíroznia.
Már csak egy kattintás, hogy bezárja a képszerkesztő programot...

A madárka utolsó erejével még egy gondolatot küldött a zsiráfnak:
-...holtomiglan, holtodiglan.

...és a képernyő elsötétült.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése